15 iunie 2024

Modalități de a vă menține mintea activă pe măsură ce îmbătrâniți

3 min read
Abos Care

Dacă obișnuiți să faceți exerciții fizice în mod regulat, s-ar putea să constatați că, pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău nu mai răspunde la fel de bine la exerciții ca înainte. Acest lucru se datorează faptului că mușchii dvs. nu mai sunt la fel de puternici sau flexibili ca odinioară. Dar același lucru se întâmplă și cu creierul tău – pe măsură ce îmbătrânești, creierul tău își pierde capacitatea de a învăța lucruri noi rapid și eficient, deoarece a devenit mai puțin activ de-a lungul timpului. Acest lucru vă poate face mai greu să faceți lucruri cum ar fi să stăpâniți o nouă abilitate. De aceea, vă recomandăm să găsiți modalități de a vă menține mintea activă – iar o modalitate este prin învățarea a ceva nou în fiecare zi!

Dacă nu vă exersați mintea, vă va fi mai dificil să vă amintiți lucruri și să luați decizii. În plus, dacă nu folosiți partea din creier care stochează amintirile, aceste amintiri se vor pierde în timp. Acest lucru este valabil pentru orice abilitate cognitivă pe care doriți să o păstrați ascuțită pe măsură ce îmbătrâniți.

Iată câteva modalități prin care vă puteți menține creierul activ:

-Încercați să învățați o limbă sau o abilitate nouă

-Jocați jocuri de societate cu prietenii sau membrii familiei

-Ocupați-vă de un hobby care necesită concentrare și atenție, cum ar fi tricotatul sau cântatul la un instrument

-Începeți să scrieți un jurnal despre experiențele dumneavoastră de viață (sau reluați de unde ați rămas!)

-Învățați despre diferite culturi prin intermediul documentarelor de pe Netflix sau YouTube.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, efectele demenței pot fi devastatoare

Aceasta poate duce rapid la pierderea independenței și este important să înțelegem ce se întâmplă pentru a preveni sau trata simptomele.

centru îngrijire bătrâni București
Sursa imaginii: centru îngrijire bătrâni Abos Care București

Demența este o afecțiune care afectează memoria și gândirea și care poate fi foarte dificilă atât pentru persoana care suferă de demență, cât și pentru cei din jur. Populația vârstnică este deosebit de expusă riscului acestei boli, ceea ce face cu atât mai important să înțelegem ce se întâmplă atunci când o persoană dragă începe să prezinte semne de demență. Pe măsură ce demența progresează, oamenii pot avea probleme în îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi conducerea unei mașini sau gătitul. De asemenea, aceștia pot experimenta schimbări de personalitate și schimbări de dispoziție.

După cum v-ați putea aștepta, această afecțiune poate provoca mult stres pentru toți cei implicați. Deși este important să vă sprijiniți persoana iubită în această perioadă, este de asemenea important să nu vă simțiți copleșit de situație. Este în regulă dacă trebuie să vă luați liber de la serviciu sau să cereți ajutorul unui prieten sau membru al familiei – îl meritați!

Dacă dumneavoastră sau cineva drag prezintă semne de demență, este important să solicitați imediat ajutorul unui profesionist din domeniul medical. Depistarea și tratamentul timpuriu pot face o diferență uriașă în ceea ce privește modul în care o persoană se descurcă cu boala în timp.

Atunci când o persoană prezintă primele semne de demență, este indicat să fie plasată într-un centru ingrijire batrani. Aceste facilități sunt dotate cu personal calificat care poate ajuta la monitorizarea și îngrijirea persoanelor cu demență. De asemenea, este mai probabil ca persoanele în vârstă să fie plasate într-un azil de bătrâni, deoarece acesta este adesea mai accesibil decât îngrijirea la domiciliu.

Simptomele demenței apar, de obicei, treptat, dar pot apărea și brusc. Aproximativ jumătate dintre persoanele care dezvoltă demență trăiesc la domiciliu și sunt îngrijite de membrii familiei sau de prieteni sau în facilități specializate pentru astfel de afecțiuni.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.