23 aprilie 2024

Economisiti bani la curentul electric

4 min read

Iluminatul stradal necesita fiecare aproximativ 410 milioane kWh de electricitate pe an. Aceasta corespunde la aproximativ 0,7% din consum de energie electrica totala. Acest procent poate parea scazut. Cu ajutorul iluminarii eficiente, consumul de energie poate fi redus cu trei sferturi. Economiile sunt, de asemenea, in beneficiul contribuabililor. LED-ul este foarte ridicat, aproximativ 85%. Asta pentru ca, corpurile de iluminat cu LED au multe avantaje fata de alte sisteme de iluminat. Acesta este motivul pentru care se folosesc becuri LED la iluminat stradal.

LED – cele mai importante avantaje

 • Putere de lumina si, prin urmare, eficienta energie, foarte mare
 • Durata de viata foarte lunga
 • Lumina alba cu redare buna a culorilor
 • Lumina directa, un control atat de bun si mai putine deseuri
 • Pornire imediata
 • Reglabil, fara repercusiuni negative pentru pornirea / oprirea frecventa
 • Dimmerul nu reduce puterea de lumina

O planificare precisa si atenta este o conditie prealabila esentiala in constructii sau renovari de iluminat stradal. Incepe cu un inventar, in care proprietarii si managerii trebuie sa obtina claritate cu privire la sarcinile si beneficiile pe care trebuie sa le satisfaca iluminatul. Urmatoarea lista de intrebari poate servi drept ghid pentru analiza elemente care ar trebui clarificate la inceput a proiectului.

CALITATE

 1. Unde sunt prioritatile municipalitatii in ceea ce priveste confortul vizual, energia estetica si emisii de lumina?
 2. Ce sa accentuez?
 3. Ce temperaturi de culoare si in ce locuri?
 4. Unde este importanta redarea buna a culorilor?
 5. In conformitate cu ce principii sunt reabilitate plantele?
 6. Ce standarde trebuie indeplinite?

DURATA LUMINATULUI

 1. In ce momente exista putina activitate pe drumuri?
 2. In ce zone se poate reduce iluminatul pe timp de noapte?
 3. In ce zone se poate opri iluminatul?
 4. Pentru ce domenii este adecvat managementul dinamic?

Determinati timpurile si valorile de retragere nocturna

ALEGEREA UNEI ARMURI EFICIENTE

Daca intrebarile de mai sus au fost clarificate, urmatorul pas este selectarea unei armaturi eficiente. Aceasta alegere trebuie bine gandita si adecvata circumstantelor locului in care este prevazut iluminatul stradal. Pentru iluminare consumul optim de energie redus trebuie sa fie pentru toate componentele de iluminat pentru a se potrivi impreuna. Urmatoarea prezentare generala evidentiaza punctele de care trebuie sa fii constient.

SURSA LUMINII

Componenta principala este o sursa de lumina eficienta. Astazi sunt folosite in principal LED-uri. Cu LED-uri este important ca si caldura sa fie disipata corespunzator, optim, altfel durata si fluxul luminos cu timpul se poate reduce disproportionat.

”ARMURA”

Cu ”armura” definim dispozitivul in care sursa de lumina, radiatorul sunt incorporate caldura, lentile sau reflectoare si sursa de alimentare. Armurile optime sunt modulare si permit inlocuirea componentelor individuale.

SURSA DE ALIMENTARE

Balasturile electronice regleaza parametrii astfel incat LED-urile sa aiba o putere optima de lumina si o durata lunga de viata de viata. Acestea sunt deseori programate in sursa de alimentare functii inteligente de control, de exemplu timpul de pornire si oprire, intensitate redusa si controlul temperaturii.

CRITERII DE CALITATE

Pentru LED-uri instal man, exista diverse criterii de calitate de luat in considerare in alegerea armurii:

Modularitate: componente simple (modul LED, alimentare si reglare) trebuie sa fie schimbabil fara a fi nevoie sa inlocuiti intreaga armura.

Eficienta luminoasa ridicata: eficienta luminoasa (lumen / watt) al unui bec este raportul dintre fluxul luminos (lumen) si puterea electrica absorbita (wati) si este un indicator de calitate a becului. In LED-uri ajunge la 100-150 lm / W.

Randament ridicat al armurii: numit si raportul de iesire a luminii” (LOR) este raportul dintre fluxul luminos efectiv emis de armatura si fluxul luminos al sursei de lumina. Cu cat indicele este mai mare, cu atat armatura este mai eficienta.

Randamentul este determinat de aranjament a LED-urilor, din optica si prezenta posibila a unui protector.

Emisia constanta a fluxului luminos: intr-o lampa cu flux luminos constant, asa-numita tehnologie «CLO», fluxul stralucitor se mentine constant in timpul vietii lampii. Un factor de intretinere trebuie luata in considerare numai pentru murdaria armurii.

CARACTERISTICILE LED-ULUI

Eficienta luminoasa a unui LED scade in timp. Aceasta scadere a fluxului luminos este descrisa cu Valoarea L L70 inseamna ca modulul LED emite 70% din fluxul luminos initial. Valoarea este acolo intotdeauna asociat cu un timp de functionare si o rata (B) si defineste durata de viata a modulului LED. Ciclul de viata este numarul de ore de functionare, conform caruia procentul B al LED-ului nu mai poate aplicati procentul L din fluxul sau luminos initial. O alta caracteristica a ciclului de viata este valoarea C, care descrie procentul de armaturi care nu mai functioneaza la sfarsitul ciclului lor de viata. Cu toate acestea, aceasta valoare este rar indicata de catre producatori. Exemplu: L70 / B50 / C10 50’000h inseamna ca, dupa un timp de functionare de 50.000 de ore, fluxul luminos de 50% al modulelor LED este mai putin de 70% din valoarea initiala. Cele zece procente de armura nu mai functioneaza deloc. Valorile tipice sunt L80 / B10 80.000 h sau L90 / B10 80.000 h. Durata de viata a LED-ului este mult mai mare decat culoarea luminii. LED-urile sunt mai eficiente daca temperatura culorii este superiora. La iluminatul stradal, la temperaturi culorile tipice sunt cuprinse intre 3000 Kelvin (alb cald)

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.