22 iulie 2024

Cum sa-i ajuti pe copii sa doarma singuri in camera lor

2 min read

O solutie eficienta pentru copilul dumneavoastra sa invete sa adoarma singur in camera

Notiuni de baza copilul sa doarma singur in camera lui nu este intotdeauna usor. De multe ori din cauza obiceiului pe care copiii il dobandesc de a dormi cu parintii lor de la o varsta foarte frageda, uneori din cauza temerilor si, uneori, din cauza regresilor, fac din momentul in care trebuie sa doarma singuri, o drama! Vezi aici exemple de piese de mobilier care faciliteaza somnul.

Metoda pentru copii de a adormi pe cont propriu

Exista mii de metode pentru a-i invata pe copii sa doarma singuri. De la cea mai cunoscuta si controversata metoda, la alte metode mai graduale pentru parintii mai putin „disciplinati”, toate bazate pe tehnici behavioriste al caror obiectiv este ca, copiii sa invete sa doarma singuri in camera lor. Aceste tipuri de metode cauta solutia rapida si aparent cea mai eficienta fara a analiza efectele negative pe termen scurt sau lung pe care le pot provoca.

O alta metoda mai eficienta este de a oferi rutina de afectiune, rabdare si bun simt si bazate pe stimuli pozitivi. Aceasta metoda este „gatita” mai lent, dar suta la suta eficienta.

Cum sa ajuti copilul sa doarma in camera lui

Daca copilul este unul dintre cei care a fost obisnuit sa doarma cu parintii sai de ceva timp, nu este suficient sa-i cereti sa schimbe camerele.

– Poti motiva copilul explicandu-i ca daca doarne in camera lui o sa aiba mult mai mult spatiu si se va simti mai in largul sau. – “Acest spatiu va fi doar al tau si de aceea poti alege cum va fi”!

– Copilul poate avea permisiunea sa faca in patul ceea ce nu are voie in patul parintilor sai. De exemplu sa se uite pe o carte inainte de somn, sa isi ia o jucarie preferata langa el in pat etc.

Pe de alta parte, de la varsta de 2 ani este obisnuit ca regresiile sa apara la copii. Cauzele acestor regresii pot avea motive diferite: de la nasterea unui frate pana la teama de a dormi singur. Si asta pentru ca la aceasta varsta de 2 ani cosmarurile sunt frecvente datorita imaginatiei si fricii lor de intuneric. Acesti factori intensifica teama de a dormi singur. Pentru a usura disconfortul, se recomanda:

A se lasa o lumina indirecta aprina. Se poate lasa usa intre-deschisa pentru a da lumina coridorului.

Mentine rutina de a merge la culcare in acelasi timp si fa intotdeauna acelasi lucru. De exemplu, citeste o poveste copilului tau.

– Daca se trezeste peste noapte, ai grija sa stai langa el pana se relaxeaza si adoarme din nou. Se va simti in siguranta!

Greselile facute atunci cand dormi copilul

Cand vine vorba de a ajuta copiii sa doarma singuri, trebuie sa urmezi intotdeauna aceeasi rutina, in care poti include un sarut de noapte buna.. Tot ceea ce se face pentru a ajuta copilul sa doarma nu poate depasi esentialul, cum ar fi sa-l iei in brate ca sa doarma etc.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.