23 aprilie 2024

Ce efecte au apele minerale asupra sistemului digestiv?

3 min read

Apele clorosodice folosite ca tratament intern sunt ape hipotone sau izotonice, cu concentratii sub 10 g Na Cl/litru. Acestea stimuleaza secretia gastrica si intestinala, activand enzimele digestive (amilaza pancreatico-intestinala), crescand reflexiv peristaltismul gastrointestinal, elementele prezente in aceste ape stimuland nervul vag. La hotel Oltului Calimanesti, poti sa te bucuri de tratamente cu efect imediat sau care isi fac efectul in timp, cu ajutorul acestor ape.

Indicatiile privind doza si modul de administrare sunt individualizate si depind de starea pacientului si de experienta medicului. Efectul coleretic este util in dischinezia biliara dar trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu microlitiaza biliara, fiind un posibil declansator al migratiei calculoase si obstructiei cistice sau ale cailor biliare comune (CBD), responsabil de colecistita acuta si angiocolita, care necesita tratament chirurgical rapid.  Efectele potential daunatoare ale apelor sulfatate pot duce la cresterea transaminazelor la subiectii vulnerabili, de aceea tratamentul este contraindicat la pacientii cu hepatita. Istoricul medical cuprinzator si evaluarea clinica completa a pacientului inainte de indicatia crenoterapiei sunt imperative. Beneficiile, efectele secundare potentiale si alternativele terapeutice trebuie luate in considerare inainte de initierea acesteia.

Integritatea si functionarea microbiotei intestinale pot fi influentate de infectii, medicamente/suplimente alimentare si conservanti. Hidrogenul sulfurat, in concentratii optime, protejeaza flora intestinala de leziunile cauzate de acesti factori de stres, stimuleaza resorbtia inflamatiei si vindeca ranile locale. Concentratia de H 2 S la adultii sanatosi variaza intre 0,3-3,4 mmol/l, concentratiile mai mari putand provoca leziuni microbiomului intestinal, perturband procesele in care este implicat.

In practica curenta, ca cura interna se folosesc apele sulfuroase cu concentratie sub 20 mg/l, deoarece H 2 S are efecte antidiabetice, proprietati antioxidante si efecte antiimbatranire, deoarece inhiba alterarea ADN-ului.

Apa alcalina are ca rezultat si scaderea riscurilor cardio-vasculare, reducand morbiditatea si mortalitatea la populatia varstnica prezentand comorbiditati.

Apele minerale sulfuroase peste aceasta concentratie de 20 mg/l sunt folosite doar ca cure externe (de exemplu, apele Pucioasa de 1.152 mg/l). In plus, cantitatea de apa folosita in crenoterapia cu apa sulfuroasa este mica, 50-100 ml/zi pana la maximum 400 ml/zi.

Apa alcalina avand minimum 1 g de saruri/litru cu o preponderenta a ionului de bicarbonat si un pH peste 7,0, are beneficii dovedite pentru promovarea sanatatii, conducand la o egalizare a pH-ului intregului organism.

Principalele afectiuni ale tubului digestiv tratate prin crenoterapie sunt dispepsia gastro-duodenala, gastrita cronica, duodenita, ulcerul gastric sau duodenal, sechelele dupa interventii chirurgicale, dispepsia gastrica idiopatica, enterocolopatia cronica, nespecifica, constipatia cronica, tulburarile neidentificate de alimentatie digestiva si tulburari digestive.

Desi crenoterapia este larg raspandita, literatura actuala nu are date bazate pe dovezi, sau o clasificare exacta a diferitelor tipuri de ape minerale care poate fi folosita ca ghid general pentru practicianul de balneologie sau protocoalele terapeutice disponibile. Nu exista inca un consens global definit cu privire la indicatii, programe terapeutice si aplicarea acestora; toate acestea difera de la o tara la alta si de la o statiune la alta in ceea ce priveste crenoterapia.

In prezent, nu au fost stabilite acorduri internationale pentru acest tip de terapie. Romania ramane una dintre tarile cu o mare varietate de resurse naturale terapeutice, detinand 30% din aprovizionarea Europei. In plus, bogatia statiunilor balneare (160) face din Romania un pilon vital in dezvoltarea turismului balnear.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.