22 iulie 2024

Probleme de sanatate generate de stres

3 min read

„Stresul nu ne face doar sa ne simtim ingrozitor din punct de vedere emotional”, spune Jay Winner, MD, autorul cartii Take the Stress Out of Your Life si director al Programului de management al stresului pentru Clinica Sansum din Santa Barbara, California. „De asemenea, poate agrava doar despre orice stare de sanatate la care va puteti gandi.” Studiile au descoperit multe probleme de sanatate legate de stres. Stresul pare sa inrautateasca sau sa creasca riscul afectiunilor precum obezitatea, bolile de inima, boala Alzheimer, diabetul, depresia, problemele gastrointestinale si astmul. Pe uleicbd puteit gasi mai multe tipuri de ulei care sa contribuie la ameliorarea stresului si chiar la evitarea unora dintre problemele de mai jos. Mai jos sutn cateva probleme de sanatate determinate de stres:

Boli de inima

Cercetatorii au banuit de mult timp ca personalitatea stresata, de tip A, are un risc mai mare de hipertensiune arteriala si probleme cardiace. Nu stim de ce, exact. Stresul poate creste direct ritmul cardiac si fluxul de sange si provoaca eliberarea de colesterol si trigliceride influxul sanguin. De asemenea, este posibil ca stresul sa fie legat de alte probleme – o probabilitate crescuta de fumat sau obezitate – care cresc indirect riscurile cardiace.

Medicii stiu ca stresul emotional brusc poate declansa probleme cardiace grave, inclusiv atacuri de cord. Persoanele care au probleme cardiace cronice trebuie sa evite stresul acut – si sa invete cum sa gestioneze cu succes stresurile inevitabile ale vietii – cat de mult pot.

Astmul bronsic

Multe studii au aratat ca stresul poate agrava astmul . Unele dovezi sugereaza ca stresul cronic al unui parinte ar putea chiar creste riscul de a dezvolta astm la copiii lor. Un studiu a analizat modul in care stresul parental a afectat ratele de astm la copiii mici care au fost, de asemenea, expusi la poluarea aerului sau ale caror mame au fumat in timpul sarcinii. Copiii cu parinti stresati au avut un risc substantial mai mare de a dezvolta astm.

Obezitatea

Excesul de grasime de pe abdomen  pare sa prezinte riscuri mai mari pentru sanatate decat grasimea de pe picioare sau solduri – si, din pacate, tocmai acolo par sa-l depoziteze persoanele cu stres ridicat. „Stresul provoaca niveluri mai mari ale hormonului cortizol”, spune Winner, „si asta pare sa creasca cantitatea de grasime care se depune in abdomen ”.

Diabetul

Stresul poate agrava diabetul in doua moduri. In primul rand, creste probabilitatea unor comportamente rele, cum ar fi alimentatia nesanatoasa si consumul excesiv de alcool. In al doilea rand, stresul pare sa creasca in mod direct nivelul de glucoza la persoanele cu diabet de tip 2.

Dureri de cap

Stresul este considerat unul dintre cei mai frecventi factori declansatori pentru durerile de cap – nu doar durerile de cap tensionale, ci si migrenele .

Depresie si anxietate

Probabil ca nu este surprinzator faptul ca stresul cronic este asociat cu rate mai mari de depresie si anxietate . Un sondaj al unor studii recente a constatat ca persoanele care au avut stres legat de locurile de munca – cum ar fi munca solicitanta cu putine recompense – au un risc cu 80% mai mare de a dezvolta depresie in cativa ani decat persoanele cu stres mai scazut.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.