6 octombrie 2024

Uleiuri esentiale – ce sunt acestea

Esentele sau uleiurile esentiale sunt un amestec complex de substante aromatice responsabile de parfumurile florilor. Ele au numeroase actiuni farmacologice, deci formeaza baza aromoterapiei, dar sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in parfumerie si cosmetice, in industria farmaceutica si in industria alimentara, lichior si cofetarie.

Uleiurile volatile, uleiurile esentiale sau pur si simplu esentele, sunt substantele aromatice naturale responsabile de parfumurile florilor si ale altor organe vegetale. In prezent, aceasta definitie este utilizata numai daca sunt obtinute prin tragerea intr-un curent de vapori de apa sau prin exprimarea pericarpului in cazul citricelor. Fiecare trusa de ingrijire personala ar trebui sa contina minim cateva astfel de uleiuri pentru aromaterapie, astfel incat sa poti sa te bucuri de relaxare si liniste in propria casa ori de cate ori simti nevoia. In felul acesta este mult mai usor sa ajungi la rezultatele dorite, intr-un timp foarte scurt si sa obtii cele mai interesante solutii pentru a te relaxa dupa zilele lungi si obositoare la munca.  Alege doar produse care sa te faca sa te simti bine si arome care sa te energizeze si sa te umple de voie buna.

Cu exceptia catorva, cum ar fi migdalele amare, care sunt produse prin hidroliza heterosidelor, aceste esente se gasesc ca atare in planta.

Ele sunt sintetizate si secretate de anumite structuri histologice specializate, adesea situate pe sau in vecinatatea suprafetei plantei: celule oleifere, conducte sau cavitati secretorii sau in firele de par glandulare.

Ele pot fi, de asemenea, depuse in tesuturi specifice, cum ar fi in pericarp de citrice; pe petalele de trandafiri; pe scoarta, tulpina si frunze de scortisoara; in padurile de camfor si lemn de santal; pe firele glandulare ale frunzelor, tulpinilor si florilor de menta; in radacinile valerianei etc.

Asocierea cu alte substante

Acestea sunt adesea asociate cu alte substante, cum ar fi rasinile, si tind sa fie rasinoase prin expunerea la aer. In lumea plantelor, ele sunt raspandite in numeroase specii botanice. Ele sunt deosebit de abundente in conifere, lamiaceae, apiaceae, myrtaceae, rutaceae si asteraceae. Diferite functii ii sunt atribuite in plante, cum ar fi protectia impotriva insectelor si a erbivorelor, adaptarea impotriva stresului hidric si sunt de mare importanta in polenizare, deoarece acestea constituie elemente de comunicare chimica datorita volatilitatii si mirosului lor marcat.  Iata aici uleiuri esentiale cu arome variate.

Caracteristici generale

Uleiurile esentiale, in general, reprezinta 0,1 pana la 1% din greutatea uscata a plantei. Sunt lichide cu solubilitate scazuta in apa, solubile in alcooli si solventi organici. Cand sunt proaspete, la temperatura camerei, ele sunt incolore, deoarece atunci cand oxideaza se rasinesc si iau o culoare galbuie inchisa (care este impiedicata prin depunerea lor in recipiente de sticla topaz, complet pline si inchise perfect). Majoritatea uleiurilor sunt mai putin dense decat apa (cu exceptii, cum ar fi scortisoara, uleiurile esentiale de cuisoare) si au un indice de refractie ridicat.

In ceea ce priveste compozitia lor chimica, cu exceptia esentelor derivate din heterozide (cum ar fi cea a migdalelor amare si a mustarului), acestea sunt, in general, amestecuri complexe de constituenti foarte variabili care apartin, aproape exclusiv, grupului de terpene si, intr-o masura mai mica, grupului de compusi aromatici derivati din fenilpenan.

Compusii terpenici sunt alcatuiti din unitati izopren (5 carboni), care pot fi monoterpene (10 carboni) si sesquiterpene (15 carboni). Aceste monoterpene pot fi, la randul lor, aciclice, monociclice si biciclice si, de asemenea, oxigenate si ne-oxigenate.

Unele uleiuri sunt aproape monomoleculare, deoarece au aproape exclusiv o singura componenta, altele sunt bogate in 2-3 molecule. Dar cele mai multe sunt polimoleculare, deoarece contin 3-4 molecule majoritare, un anumit numar de molecule minoritare.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.