23 aprilie 2024

Cum sa inveti mai usor pentru Bacalaureat – tehnici de memorare

3 min read

Clasa a 12-a este un an extrem de important in viata tuturor elevilor de liceu. Urmeaza examenul de Bacalaureat, iar rezultatele la acesta determina parcursul viitor al elevului. Prin urmare, elevii trebuie sa isi improspateze toate cunostintele si sa le aduca la zi, dar si sa invete unele noi. La anumite materii de Bacalaureat trebuie sa isi aduca aminte toata materia incepand din clasa a 9-a. Este lesne de inteles ca atunci cand primesc setul de carti pentru bac, elevii au tendinta de a spune ca nu au cum sa faca fata. Acesta este si motivul pentru care iti recomandam sa citesti sfaturile de mai jos pentru a memora eficient materia.

Recapitulari frecvente

Toti elevii se aglomereaza inainte de teste la un moment dat si acest lucru pare natural. Desi multi oameni invata chiar inainte de teste, nu este o strategie eficienta de invatare sau memorare pe termen lung. Este foarte dificil sa retii informatiile pe termen lung dintr-una sau doua sesiuni de studiu. Cheia pastrarii informatiilor in memorie este de a revizui frecvent notitele si alte materiale de studiu cu saptamani sau zile inainte de teste. Daca este posibil, examineaza notitele imediat dupa ore si noteaza din nou sau evidentiaza informatiile care vor aparea probabil la un test. De asemenea, ar trebui sa adaptezi aceasta strategie dupa finalizarea sarcinilor de lectura a manualelor, examinand informatiile pe care le evidentiezi si titlurile capitolelor. Prin recenzii si studii repetitive, in cele din urma vei incepe sa pastrezi pe termen lung informatiile invatate. Pentru a studia cat mai bine din carti bac, este necesar sa aplici aceasta regula cat mai des.

Utilizeaza naratiunea

Prin integrarea datelor, informatiilor si materialului intr-o poveste vie pe care o poti spune, vei putea memora si iti vei reaminti informatii din orice subiect. Cand dezvolti o poveste cu scopul de a-ti imbunatati cunostintele si informatiile, concentreaza-te pe punctele cheie de invatare si organizeaza-le (in cadrul povestirii) intr-o succesiune logica. De ce este povestirea o strategie atat de puternica de memorare? Deoarece fiecare eveniment din poveste iti declanseaza memoria evenimentului urmator, astfel abilitatea ta de a memora informatii este la fel de nelimitata ca si abilitatea ta de a crea, aminti si spune o poveste.

Invata vorbind

Crezi sau nu, a vorbi este o strategie foarte puternica si subutilizata pentru imbunatatirea memoriei. Cum functioneaza? Doar vorbeste! Vorbeste despre ceea ce ai invatat. Vorbeste despre informatiile de care trebuie sa iti amintesti. Stai impreuna cu mama, tata, fratele, sora sau prietenul tau si spune-le ce ai invatat. Te lupti sa memorezi ciclul Krebs pentru viitoarea testare la biologie? Atunci stai cu cineva si descrie in detaliu cum functioneaza ciclul Krebs. Vrei sa inveti istorie? Atunci discuta, dezbate si argumenteaza istoria cu altcineva. Doresti sa iti imbunatatesti limba engleza? Atunci vorbeste engleza cu cineva care te va asculta – sau poti gasi un vorbitor fluent de engleza care sa te asculte.

Dispozitive mnemonice

Multi oameni folosesc dispozitive mnemonice pentru a-si aminti detalii specifice din cursuri si lecturi. Dispozitivele mnemonice functioneaza prin raportarea faptelor cu fraze scurte, cuvinte care rimeaza sau orice altceva care suna familiar. De exemplu, daca o definitie importanta care va aparea pe un test are cuvinte in rima cu numele de familie al starului tau preferat, ai putea folosi acest dispozitiv mnemonic pentru a-ti aminti cuvantul.

Un alt dispozitiv mnemonic puternic pentru imbunatatirea capacitatii de a-ti aminti informatii importante si detalii, este utilizarea acronimelor. Un acronim este un cuvant compus din primele litere ale unei liste de cuvinte. Cum functioneaza? Usor. Ia lista de cuvinte pe care doresti sa le memorezi si le poti pune intr-o ordine, astfel incat primele litere ale fiecarui cuvant sa scrie un cuvant real sau inventat, usor de retinut.  Vei descoperi cum continutul din carti Bacalaureat, nu mai este deloc greu de memorat.

Unul dintre cele mai puternice dispozitive mnemonice din toate timpurile este muzica. Vrei sa memorezi ceva si sa nu uiti niciodata? Atunci puneti-l pe muzica sau melodia preferata. Vrei sa memorezi toate statele din SUA? Pune-le pe melodia ta preferata. Vrei sa inveti toate tarile din lume si sa nu le uiti niciodata? Pune-le pe melodia ta preferata. Din nou, daca poti crea o melodie captivanta, cu o melodie pe care o cunosti deja, folosind date sau informatii, poti memora si iti poti aminti orice.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.