15 iunie 2024

Care este diferenta dintre pneumatica si hidraulica?

3 min read
sisteme pneumatice vs sisteme hidraulice

Orice tip de aplicatie moderna de constructie sau de productie va include probabil unul sau toate cele trei tipuri diferite de putere: electrica, hidraulica sau pneumatica. In timp ce unele dispozitive de actionare si de ridicare pot fi pur electrice, folosind un sistem cu suruburi, este mult mai probabil sa utilizati o anumita forma de putere fluida. Aceasta inseamna ca aveti de ales intre hidraulic si pneumatic. Hidraulica si pneumatica sunt doua domenii diferite dar extrem de utile.

Ce diferente sunt intre pneumatic si hidraulic?

Pneumatica furnizeaza putere fluida prin intermediul aerului sau gazelor sub presiune. Sistemul hidraulic ofera putere fluida prin intermediul lichidelor sub presiune, cum ar fi uleiul sau apa. In alegerea uneia dintre cele doua, eficienta costurilor, materialele care trebuie mutate, disponibilitatea resurselor si spatiul sunt toti factori care trebuie luati in considerare. Echipamentele de ridicare grele, de exemplu, ocupa mult spatiu si necesita mult mai multa putere decat cerintele la scara mica ale echipamentelor robotizate de laborator sau de procesare a alimentelor. Fiecare tip de putere are avantajele si dezavantajele sale, in functie de circumstante. Vezi aici sisteme pneumatice si hidraulice FESTO.

  1. Puterea

Hidraulica este cea mai buna optiune pentru rezistenta, deoarece mediul lichid utilizat pentru functionarea sa are o densitate mare de masa si este in mare parte incompresibil. Aceasta inseamna ca sistemul hidraulic poate dezvolta niveluri mult mai mari de presiune si poate folosi aceasta presiune pentru a transmite puterea care va conduce aplicatia dumneavoastra. Aplicatiile industriale care folosesc puterea hidraulica pot comanda orice presiune de la 1.000 la 5.000 de lire pe inch patrat (psi), in timp ce unele aplicatii specializate, cum ar fi echipamentele miniere sau macaralele de ridicare grea, pot dezvolta 10.000 psi sau mai mult.

Fluidele utilizate in pneumatica au o densitate de masa scazuta si sunt usor de compresibil. In unele circumstante, gazul sau aerul pot fi comprimate pana la cateva sute de psi, dar majoritatea aplicatiilor mecanice se bazeaza pe o presiune de functionare de numai 80-100 psi. Aceasta inseamna ca sistemele pneumatice sunt in mare masura incapabile de forta mult mai mare oferita de hidraulic si nu sunt potrivite pentru deplasarea sau ridicarea sarcinilor grele. Aerul comprimat este, de asemenea, supus unor scaderi sau fluctuatii de presiune neasteptate, care pot face ca operatiunile sa devina sacadate sau instabile.

  1. Igiena

Sistemele pneumatice inving in fata hidraulica in domeniul igienei, deoarece singurul lucru care se poate scurge din sistemul dumneavoastra este aerul. In cadrul sistemului propriu-zis, aerul comprimat va fi curatat de ulei, apa sau particule de metal si orice alti contaminanti, de catre unitatea de filtrare. Sistemele pneumatice sunt, in general, favorizate de companiile constiente de mediu sau de cei care iau in considerare practici de productie mai ecologice.

De asemenea, este posibil sa alegeti pneumatica daca instalati sisteme intr-o camera curata, un laborator farmaceutic sau industria alimentara si a bauturilor. In aceste medii nu trebuie sa existe absolut niciun risc de contaminare, astfel incat sistemele hidraulice sunt in general interzise, ​​deoarece pot fi susceptibile la scurgeri.

Indiferent daca alegeti apa sau ulei intr-un sistem hidraulic, oricare dintre acestea se poate scurge prin etansari defecte, supape sau furtunuri uzate. Acest lucru va va contamina mediul curat, in ciuda oricaror masuri de siguranta pe care le puteti pune in aplicare. Prezenta lichidelor poate provoca, de asemenea, coroziunea hardware-ului, cu un risc suplimentar de a introduce contaminanti. Rezervoarele de stocare sunt, de asemenea, necesare pentru fluide, iar reziduurile trebuie eliminate la sfarsitul procesului operational.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.