De ce avem brazi artificiali ieftini si cum au aparut?
În decembrie 1848, o ilustrație o arăta pe regina Victoria, prințul Albert și copiii lor admirând un brad de Crăciun. Multe variante ale imaginii au început să circule, popularizând trendul festiv.
Este dificil de identificat exact când și unde aceste tradiții păgâne s-au transformat în tradiția așa cum o cunoaștem noi: mai multe țări pretind că sunt locul de naștere al bradului de Crăciun și există mitologii concurente care încearcă să explice ce înseamnă totul. Dar, în timp ce brazi artificiali ieftini ca cei de aici apar în întreaga lume, originile lor sunt urmărite în regiuni cu păduri abundente veșnic verzi – în special cele din nordul Europei. Iată o privire asupra modului în care bradul a evoluat într-o perspectivă modernă – și a inspirat noi obiceiuri pe parcurs.
Revendicări în Europa de Nord
Letonia și Estonia susțin că au fost acasă la primul brad de Crăciun. Letonia își urmărește tradițiile bradului de Crăciun încă din 1510, când o breaslă de negustori numită Casa Capetelor Negre a purtat un pom prin oraș, l-a decorat și, mai târziu, l-a ars.
Originea bradului de Crăciun în Germania
În schimb, unii experâi spun că este mai probabil ca pomul de Crăciun, așa cum îl știm, să se fi născut în regiunea Alsacia în secolul al XVI-lea. (Acum făcând parte din Franța, regiunea era considerată teritoriu german la acea vreme.) Înregistrările istorice indică faptul că în 1539 a fost crescut un pom de Crăciun în Catedrala din Strasbourg – și că tradiția devenise atât de populară în întreaga regiune încât orașul Freiburg a interzis tăierea pomilor de Crăciun în 1554. Se stie ca primii brazi artificiali ieftini au fost inventati in Germania
Pomii devin la modă în Regatul Unit
Regina Charlotte – prințesa unui ducat german care s-a căsătorit cu regele George al III-lea la mijlocul secolului al XVIII-lea – se crede că a introdus primul pom de Crăciun în casa regală.
Ceremonii de iluminare a pomilor în Statele Unite
Tradiția germană a pomului de Crăciun a ajuns probabil și în Statele Unite la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când trupele hesiene s-au alăturat britanicilor pentru a lupta în războiul revoluționar. În anii care au urmat, imigranții germani au adus tradiția și în SUA și, de-a lungul timpului, istoricul Penne Restad scrie că „au devenit un punct de fascinație pentru alți americani”.
Pomi de Anul Nou în Rusia
Brazii de Crăciun sunt de mult o tradiție în Rusia. Cu toate acestea, pomii decorați în culori vii care luminează Piața Catedralei Kremlinului în fiecare decembrie în aceste zile nu sunt de Crăciun. Aceștia sunt pomii de Anul Nou, sau yolka, o tradiție care a apărut dintr-o interdicție asupra pomilor de Crăciun în urma Revoluției Ruse.
Bradul de Crăciun din fier vechi al Antarcticii
Chiar și Antarctica a avut o parte din tradițiile brazilor de Crăciun – deși nu există pomi de găsit în Polul Sud. În 1946, membrii echipajului la bordul unei expediții a marinei SUA în Antarctica au sărbătorit Crăciunul pe mare legând un molid din Canada de catargul lor. Mai mult de o jumătate de secol mai târziu, cercetătorii cu sediul la stația de pol sud Amundsen-Scott din SUA au creat un brad artificial ieftin de Crăciun din fier vechi, completat cu ornamente personalizate.
Bărci de Crăciun din Grecia
În Grecia, oamenii au decorat odată bărcile de Crăciun, mai degrabă decât pomii, în cinstea Sfântului Nicolae, sfântul patron al țării și protector al marinarilor. Nu numai că familiile ar plasa bărci mici din lemn în casele lor pentru a simboliza o întoarcere binevenită din viața pe mare, dar bărcile iluminate au luat locul de onoare în piețele publice din orașe precum Salonic.
Cu toate acestea, în zilele moderne, barca de Crăciun a fost eclipsată de pomul de Crăciun. Dar astfel de bărci pot fi încă observate în unele comunități insulare.