18 mai 2024

Ce tipuri de jante exista si cum pot fi intretinute sau reconditionate?

2 min read

In zilele noastre, termenul de janta este folosit pentru a se referi la roata completa fara anvelopa. De fapt, este doar partea exterioara a rotii pe care se afla anvelopa. Termenul roata, pe de alta parte, se refera la ansamblul format din janta, spite si suprafata de legatura a rotii cu janta cu gauri si cercul suruburilor. In momentul in care janta sufera transformari, din cauza gropilor sau din cauza accidentelor, uneori poate fi recuperata prin reconditionare, ai noi recomandam o vizita intr-un service auto de incredere in acest sens. Acum atat jantele din otel cat si cele din aluminiu pot fi reconditionate foarte usor si tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti service-ul potrivit.

Din fericire, atunci cand jantele se stramba si pierd aerul, puteti apela la o vulcanizare non stop pentru a remedia problema, pentru a umfla roata si pentru a schimba eventual roata cu cea de rezerva.

Astazi, majoritatea vehiculelor vin inca pe jante clasice din otel si pentru noii proprietari se pune intrebarea cu privire la ce pot transforma. Pe langa aspectul vizual, exista si aspecte tehnice precum greutatea sau dinamica de conducere care joaca un rol in alegerea jantelor. Pe langa jantele din otel, exista o varietate aproape nelimitata de jante din aluminiu (jante din aliaj usor) si jante forjate de inalta calitate (roti forjate) in ceea ce priveste designul sau vopseaua. Exista, de asemenea, jante din plastic armat cu fibra de carbon, desi aceste jante din carbon foarte usoare au fost utilizate pana acum mai mult in curse, pentru masini sport si motociclete cu pret ridicat.

Rectificarea jantelor din aliaj

Pentru rectificare jante aliaj sunt utilizate masini speciale care sunt folosite de specialisti cu experienta. Janta trebuie sa fie perfect dreapta pentru a functiona corespunzator, altfel exista riscul de a deteriora directia, de a toci cauciucurile inegal si de a produce un zgomot derajant atat pentru sofer cat si pentru ceilalti participanti la trafic sau pentru pietoni si localnici. Odata ce jantele s-au strambat ele pot fi reconditionate daca nu sunt sparte, iar specialistii din service iti vor spune daca este cazul sa te ocupi de reconditionarea lor sau va trebui sa le schimbi complet.

Curatarea jantei. Care sunt instrumentele necesare?

Cel mai simplu mod de a curata jantele este la spalatoria auto-serviciu, unde puteti folosi apa proaspata si o masina de spalat cu presiune. Comutarea de la rotile de vara la cele de iarna (sau invers) este, de asemenea, o modalitate excelenta de a indeparta murdaria de pe fiecare janta individual, in interior si in exterior.

In plus, va recomandam o galeata si, in functie de designul jantei si de numarul de spite, diverse perii burete, perii de vopsea, etansant pentru jante si detergent universal. Pentru uscare se recomanda o carpa clasica din microfibra. Acordati atentie materialului utilizat: pe de o parte, doriti sa patrundeti in fiecare dintre spatiile intermediare si, pe de alta parte, nu doriti sa deteriorati vopseaua sau suprafata jantelor.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.