18 mai 2024

Rulmenți SKF potriviți pentru industria alimentară

3 min read

Cele mai aspre condiții în care trebuie să funcționeze rulmenții se găsesc de obicei în industria alimentelor. Acești rulmenți sunt componente cu un rol important în funcționarea zilnică a mașinilor, a căror numeroase piese sunt în continuă mișcare. Ei trebuie, de asemenea, să respecte reguli stricte de siguranță, valabile pentru procesele de fabricație care intră în contact cu produsele comestibile.

Rulmenții din industria alimentară trebuie să facă față zilnic la multe provocări. De la temperaturile extrem de înalte din mediile care implică gătitul și coacerea, până la temperaturi excesiv de scăzute din aplicațiile care implică refrigerarea sau congelarea. Mai sunt și mediile umede, care implică spălări regulate, din industria băuturilor, care expun rulmenții la umiditate excesivă și la substanțe chimice dure de igienizare, ambele ducând la degradarea rulmenților.

Pentru a nu fi nevoiți să înlocuiți regulat rulmenții în acest mediu ostil, este important să alegeți tipul de rulment adecvat pentru aplicație, ceea ce va asigura totodată longevitatea și fiabilitatea sistemului.

Producătorii de rulmenți au fost nevoiți să dezvolte rulmenți pentru industria alimentară și a băuturilor, astfel încât să aibă răspuns la întrebări de genul: cum pot garanta rulmenții o performanță extraordinară în condiții de temepraturi extreme, de umiditate sau coroziune? Cum se poate preveni în mod fiabil contaminarea alimentelor? Sau cum se poate ajunge la performanțe de funcționare care nu presupune operațiuni de întreținere?  Iată și câteva răspunsuri:

Folosiți rulmenți SKF necorozivi

Un rulment potrivit mediilor umede și corozive la care este supus în timpul proceselor din industria alimentară, trebuie să fie fabricat din materiale necorozive, pentru a face față acestor condiții. Cel mai frecvent utilizate materiale sunt oțelul inoxidabil, cromul și zincul. În ultimul timp, a fost dezvoltată o varietate mare de rulmenți speciali pentru industria alimentară și a băuturilor. Un asemenea rulment este, de exemplu, rulmentul SKF hibrid și rulmentul SKF cu bile cu autoaliniere, care se pretează mediilor umede și oferă performanțe mai mari în apă, dar și o durată de viață extinsă, comparativ cu rulmenții din oțel inoxidabil.

Folosiți lubrifierea corectă

Pe lângă materialul din care este confecționat rulmentul, un accent important se pune și pe tipul de lubrifiere utilizat. Lubrifiantul pentru acești rulmenți trebuie să fie nu doar eficient, dar să fie și aprobat ca fiind corespunzător pentru utilizarea în mediile de fabricare a alimentelor și băuturilor. Aceste tipuri de lubrifianți sunt de obicei potriviți pentru industria alimentară, având calități alimentare, în sensul că nu au miros, gust, nu sunt toxici și rezistă la spălările zilnice.

Pornind de la faptul că defecțiunea rulmenților poate duce la oprirea liniei de producție în industria alimentară și a băuturilor, având consecințe neplăcute și pierderi mari, specialiștii de la SKF au dezvoltat rulmenți SKF speciali pentru industria alimentară, extrem de rezistenți la căldură și coroziune, care oferă o durabilitate de peste două ori mai mare decât rulmenții tradiționali.

La fel ca în cazul tuturor tipurilor de rulmenți, este esențial să înțelegeți mai întâi aplicația specifică, înainte de a selecta rulmentul potrivit aplicației respective. Dacă nu sunteți pe deplin încrezători, luați mereu în considerare discuția cu un specialist, pentru sfaturi și recomandări competente. La magazinul de rulmenți Leco, specialiștii noștri în rulmenți SKF vă stau la dispoziție cu orice întrebări ați avea. Apelați la noi cu încredere și nu vă vom dezamăgi.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.