18 mai 2024

Cum sa intretii structura de lemn a unei case?

3 min read
intretinere structura lemn casa

Cum sa intretii structura de lemn a unei case?

 

Care este durata de viata a unei case pe structura de lemn si de ce mentenanta are nevoie? Urmeaza sa raspundem la aceste intrebari si sa demontam mai multe mituri care au fost spuse pe parcurs. Stim ca o casa care sa reziste pentru totdeauna este una facuta din materiale de calitate superioara si care sa fie corect intretinute. Constructiile se pot degrada in absenta unei intretineri corecte. Unele se degradeaza chiar mai repede decat altele. Putem face totusi ceva si anume sa ne asiguram ca inca de la inceput lemnul este bine intretinut. Intretinerea structurii de lemn joaca un rol esential in durabilitate.

Cum poti face ca o casa de lemn sa reziste mult timp?

Daca vrei ca o cladire sa reziste 100 de ani, trebuie sa o tratezi ca atare inca de la inceput. Poti sa o faci sa reziste un secol daca o intretii corect. De fapt, mentenanta unei case se defineste prin numarul total de activitati care sunt efectuate in timpul duratei de viata a structurilor pentru a indeplini cerintele de fiabilitate.

Pentru casele de lemn pot sa apara probleme specifice. Una din ele este umiditatea care poate afecta structura. Apa din precipitatii poate sa isi faca loc in pereti intrand prin microfisurile din acoperis sau poate sa ajunga in podea daca se afla in sol. Lemnul de constructie trebuie sa fie special tratat in acest sens.

Lemnul umed va face foarte repede mucegai sau va dezvolta ciuperi. Lemnul vechi poate ajunge sa fie infestat cu daunatori. Riscurile sunt si mai mari in cazul in care lemnul are o calitate slaba sau daca incaperea nu e corect ventilata.

Cand lemnul este de calitate superioara si este corect tratat va avea o durata mai lunga de viata si nu va avea de suferit in timp. Specialistii in prelucrarea lemnului fac totul de la inceput astfel incat structura sa nu aiba nevoie de mentenanta speciala tot timpul.

Daca tot am mentionat despre preventie anterior, iata cum poti preveni deteriorarea lemnului. Tratarea si uscarea corecta a lemnului inainte de a fi incorporat in constructie este foarte importanta. Detaliile constructive sunt gandite in asa fel incat sa nu apara probleme de structura care sa aiba nevoie de mentenanta. Spre exemplu, din cauza condensului in elementele structurale sau din cauza cresterii umiditatii elementelor liniare de lemn se pot produce tot felul de probleme lemnului.

Pentru ca suntem de parere ca ar fi mai usor si mai utl sa previi decat sa tratezi, sunt cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a te asigura ca lemnul din casa ta este in stare buna.

Toate piesele de lemn folosite in constructii trebuie sa fie tratate corespunzator impotriva umiditatii si contra insectelor. Ciupercile pot sapara insa si din cauza ploilor sau din cauza variatiilor de umiditate, dar de aceasta amenintare vei scapa la inceputul lucrarii printr-o foarte buna uscare care sa fie controlata si asistata si care ajuta la eliminarea pericolului ca lemnul sa se crape.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.