22 iulie 2024

Ce tipuri de monitoare exista?

3 min read

Un monitor de calculator, fie ca este un monitor refurbished sau unul nou, este un dispozitiv de iesire care afiseaza informatii sub forma de imagini. Un monitor include, de obicei, dispozitivul de afisare, circuitele, carcasa si sursa de alimentare. Tipul de monitor pe care il folositi pe un computer va poate afecta spatiul de lucru si portofelul. Unele monitoare pot fi cumparate cu un buget redus, in timp ce altele sunt destul de scumpe. Diferitele varietati de monitoare au, de asemenea, diferite cerinte de putere si calitati vizuale.

Practic, exista 4 tipuri de monitoare:

  • Monitoare CRT (tub cu raze catodice)

Aceste monitoare utilizeaza tehnologia CRT, care a fost folosita cel mai frecvent la fabricarea ecranelor de televiziune. Cu aceste monitoare, un flux de electroni intens, de mare energie, este folosit pentru a forma imagini pe un ecran fluorescent. Un tub catodic este, in esenta, un tub cu vid care contine un tun de electroni la un capat si un ecran fluorescent la celalalt. Desi monitoarele CRT inca se mai gasesc in unele organizatii, multe birouri au incetat sa le mai foloseasca, in mare parte din cauza faptului ca sunt grele, voluminoase si costisitoare de inlocuit in caz de defectiune.

  • Monitoare LCD (afisaj cu cristale lichide)

Monitorul LCD incorporeaza unele dintre cele mai avansate tehnologii disponibile in prezent. In mod obisnuit, acesta consta intr-un strat de pixeli color sau monocrom dispusi schematic intre doi electrozi transparenti si doua filtre polarizante. Efectul optic este obtinut prin polarizarea luminii in cantitati diferite si trecerea acesteia prin stratul de cristal lichid. Cele doua tipuri de tehnologie LCD disponibile sunt matricea activa TFT (thin film transistor) si matricea pasiva. Matricea TFT activa genereaza o calitate mai buna a imaginii si este mai sigura si mai fiabila. Retineti ca acest tip de monitor poate fi usor de reparat, mai ales in cazul laptopurilor.

  • Panou de afisare cu plasma

Afisajele cu plasma utilizeaza celule mici de gaz incarcat pentru a crea o imagine. Aceste celule sunt similare cu becurile fluorescente de uz casnic. Fiecare celula de plasma isi creeaza propria iluminare, eliminand necesitatea unei lumini de fundal separate si oferind monitoarelor PDP un contrast ridicat. Un ecran cu plasma este, in general, mai greu decat un ecran LCD. De asemenea, ecranele cu plasma consuma mai multa energie decat monitoarele LCD si LED si sunt predispuse sa se „arda” daca sunt lasate aprinse pentru perioade lungi de timp.

  • Ecrane cu LED-uri (diode emitatoare de lumina)

Monitoarele cu LED-uri sunt cel mai recent tip de monitor de pe piata. Acestea sunt ecrane plate sau usor curbate care utilizeaza diode emitatoare de lumina pentru retroiluminare, in locul retroiluminarii fluorescente cu catod rece utilizate la LCD-uri. Se spune ca monitoarele LED consuma mult mai putina energie decat ecranele CRT si LCD si sunt considerate mult mai ecologice.

 

Avantajele monitoarelor cu LED-uri sunt ca produc imagini cu contrast mai mare, au un impact negativ mai mic asupra mediului atunci cand sunt aruncate, sunt mai durabile decat monitoarele CRT sau LCD si au un design foarte subtire.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.