15 iunie 2024

Ce este implantul dentar?

2 min read

Stomatology illustrations. Dental implants and healthy teeth. Vector health tooth and implant stomatology, dentistry installation and fixture

Instalarea implanturilor dentare vă permite să restabiliți cât mai rapid posibil funcția masticatorie a dinților, precum si estetica zâmbetului. În același timp, spre deosebire de utilizarea protezelor mobile și a punților dentare, implantul dentar minimizează atrofia osoasă. 
Se recomandă efectuarea tratamentului cu implant dentar cât mai curând posibil după pierderea unui dinte. Astfel, se vor evita costurile suplimentare aferente unor proceduri complexe precum sinus lift și grefe osoase.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un șurub din titan ce înlocuiește rădăcina reală a dintelui, și servește drept suport pentru coroana protetică. De aceea, este atât de important să ne asigurăm că fixarea lui în os este cât mai fiabilă posibil. Avantajul acestui tratament este faptul că nu este necesară șlefuirea dinților adiacenți sănătoși, spre deosebire de tratamentul cu punți dentare.

Un alt plus al instalării implantului este confortul oferit. Spre deosebire de lucrările protetice clasice, în special cele mobile, coroanele ancorate pe implanturi dentare se simt absolut natural în timpul mestecării sau vorbirii. Implanturile dentare pot servi ca suport și pentru lucrări protetice semi-fixe, oferint o stabilitate mult mai mare decât în cazul protezelor mobile clasice.

În prezent, pot fi folosite diverse tipuri de implanturi dentare ce diferă între ele ca formă și dimensiuni, precum și ca modalitate de instalare. Opțiunea cea mai potrivită pentru tine poate fi stabilită doar de un profesionist. Medicul implantolog va lua decizia doar după analizarea atentă a radiografiilor dentare și computer tomografiei, precum și a analizelor de sânge necesare.

Indicații și contraindicații

Tratamentul cu implanturi dentare este potrivit pentru aproape toată lumea, dar există o serie de indicații cheie pentru intervenția chirurgicală. Practic, acest tip de tratament este indicat oricui a pierdut unul, mai mulți, sau chiar toți dinții.  Din păcate, ca orice intervenție chirurgicală, există anumite limitări.

Lista de contraindicații este destul de impresionantă, așa că trebuie să fiți pregătit pentru necesitatea de a efectua examinări suplimentare în cazul bolilor cronice sau acute. Restricțiile absolute includ: boli oncologice, diabet zaharat necontrolat, tuberculoză, tulburări mentale, tulburări tiroidiene și tulburări hormonale grave, osteoporoză avansată, tulburări grave de coagulare a sângelui și multe altele. Este important să înțelegeți că operația poate fi efectuată, dar riscul de complicații va fi foarte mare.

Există și contraindicații relative, adică temporare. Acestea includ perioada de sarcină și alăptare la femei, vârsta prea fragedă, abuzul de alcool și produse din tutun, dependența de droguri. De asemenea, tratamentul va necesita îndepărtarea în prealabil a cariilor, gingivitei, stomatitei și a altor procese inflamatorii. important de subliniat este faptul că o igienă orală precară, precum și fumatul excesiv, sunt incluse în lista contraindicațiilor relative.

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.