18 mai 2024

Cat de des se schimba o lenjerie de pat?

3 min read

lenjerie pat

Dupa o zi lunga si obositoare, o lenjerie de pat curata in care sa iti relaxezi tot corpul este tot ceea ce iti doresti. Din pacate, nu intotdeauna te asteapta acasa cele mai bune asternuturi. Conform unui studiu realizat de National Sleep Fundation, 91% dintre oameni schimba lenjeria o data la doua saptamani, timp suficient pentru ca aceasta sa acumuleze bacterii, microbi si acarieni.

Cat de des trebuie schimbata lenjeria de pat?

Expertii considera ca intervalul cel mai bun pentru schimbarea lenjeriei este o data pe saptamana. Daca se poate mai des (o data la 3 – 4 zile), este cu atat mai bine. Pe langa senzatia de confort pe care ti-o ofera o lenjerie pat impecabila, disponibila in magazinul online Patul Meu, aceasta elimina riscurile de imbolnavire din cauza acarienilor, a bacteriilor sau a miocrobilor. Aceste mici particule care nu se vad cu ochiul liber pot declansa sau agrava o multime de simptome, precum transpiratia in exces sau probleme de respiratie.

Exista situatii in care lenjeria ar trebui schimbata mai des

 

Daca suferi de astm si alergii, daca ai rani care intra in contact direct cu lenjeria, ai tendinta de a transpira in exces, dormi alaturi de un animal de companie, obisnuiesti sa faci dus mai degraba dimineata decat seara sau mananci in pat, atunci cel mai bine este sa schimbi lenjeria o data la 3 zile. In felul acesta, te vei asigura ca intotdeauna dormi intr-un pat curat si sanatos.

Ce se acumuleaza in lenjeria de pat, pe langa acarieni si bacterii?
Nu doar acarienii, microbii si bacteriile isi gasesc locul in lenjerie. Celulele moarte de pe piele, sebumul, transpiratia, diverse secretii ale corpului, praful si resturile de mancare isi gasesc si ele locul in lenjerie dupa un anumit timp, putand genera o senzatie de disconfort. Daca lenjeria nu este schimbata la timp, toate aceste particule pot ajunge in saltele si in perne, ceea ce le face mult mai greu de eliminat.

Cum se spala corect o lenjerie de pat?
Exista cateva reguli care trebuie sa fie respectate atunci cand speli o lenjerie de pat:

  • Temperatura de spalare trebuie sa fie de minimum 60 de grade Celsius. Este temperatura la care sunt distrusi acarienii. Chiar si in cazul lenjeriilor colorate este bine sa se foloseasca temperaturi inalte;
  • Inainte de spalare, trebuie sa citesti eticheta. Fiecare material are proprietatile sale, existand materiale precum bumbacul satinat sau matasea care au nevoie de o atentie speciala;
  • Dupa fiecare spalare, lenjeria se calca. Calcarea ajuta la o dezinfectare mai buna;
  • Lenjeria se spala separat de alte haine sau textile;
  • Nu se pune niciodata detergent direct pe material si trebuie evitata folosirea balsamului de rufe;
  • Pentru o doza maxima de confort, este bine sa ai la dispozitie minimum 3 lenjerii de pat: una care sa se afle pe pat, una care sa fie la spalat si una care sa fie mereu proaspata.

Care este cea mai buna lenjerie pat?
Exista o multime de materiale din care sunt realizate lenjeriile de pat: bumbac, poplin, satin, matase, etc. Fiecare poate avea proprietati atractive si poate oferi confort. Este important ca in momentul achizitiei sa cauti o lenjerie cat mai naturala, potrivita pentru anotimpul in care o folosesti si placuta la atingere.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.