Header image

PERFECTE.MD: Stela Moldovanu despre “Diavolul este politic corect”. M-a zdruncinat si m-a revoltat puternic

Stela Moldovanu despre “Diavolul este politic corect”. M-a zdruncinat si m-a revoltat puternic

M-a atras initial titlul, care, ca si alte scrieri ale autorului, are un magnet premeditat, spune Stela Moldovanu, solicitata sa ne recomande o carte.

Stela Moldovanu: “Recomand cu indrazneala o carte care m-a zdruncinat si m-a revoltat destul de puternic in timpul lecturii ”Diavolul este politic corect”, scrisa de Savatie Bastovoi. M-a atras initial titlul, care, ca si alte scrieri ale autorului, are un magnet premeditat.

Este o fantezie subtila, in care se proiecteaza omenirea intr-un viitor foarte posibil, daca vom continua sa renuntam la principii morale si legi nescrise, doar pentru a fi politic corecti. Nu este un roman moralizator, cum ar fi fost firesc , fiind scris de un ieromonah. Este mai degraba o satira cruda, taioasa, ajungand pana la ridicol. Personajul principal, Jakob Kohner, este un tip ordinar care isi petrece timpul lipit de calculator, iar caderea internetului este pentru el Sfarsitul lumii.

Dincolo de un peisaj cunoscut al vietii virtuale, diferite de cea reala, apare o fantasmagorica tara, in care totul este previzibil, si taxabil, inclusiv nasterea copiilor si moartea parintilor, care sunt obligatoriu eutanasiati la varsta de 65 de ani, pentru ca statul sa nu mai cheltuie bani cu batranii… Cartea se citeste dintr-o rasuflare, iar simtul umorului omniprezent al autorului, te face sa vezi lucrurile printr-o alta prisma.”

stela2

Foto Sergiu Moldovanu: Stela Moldovanu cu geantă SB.

PERFECTE.MD