Header image

Orbii și elefantul

 

Mă gîndesc cu groază la apusul comunicării. Lumea amurgește, iar noaptea care se lasă e noaptea în care oamenii nu doar că nu se vor vedea unii cu alții, dar nici nu se vor auzi.

Eu cred că trebuie să începem de pe acum a învăța să ascultăm liniștea celuilalt.

Oare simțiți și voi aceeași nevoie acută de a tăcea, de a nu vrea să vorbești într-o lume care le știe pe toate?

Orice ai zice, există cineva, de undeva, care îți va sări în față pentru a te contrazice. Și nu contează că te cheamă Umberto Eco. De ce? Pentru că lumea trebuie să aibă întotdeauna două păreri despre unul și același lucru. E un fel de telefon în direct, că tot sîntem crescuți la televizor. Pui mîna pe telefon și suni, și te auzi vorbind, și simți că ai făcut ceva, că ești cineva, că ești egal, dar poate chiar mai mare, mai important.

Dar oare e chiar atît de important să fii important?

Orice lucru este același lucru, indiferent din ce parte îl privești. Este o pildă orientală cu orbii și elefantul. Dacă mai mulți orbi ar înconjura un elefant, fiecare din ei ar înțelege altceva: cel care ar pipăi piciorul ar zice că e un copac, cel care l-ar apuca de trompă ar zice că e un șarpe, iar cel care l-ar apuca de colte, ar zice că e un taur. Și totuși, indiferent de impresiile orbilor, elefantul rămîne elefant.

Da, dar cum s-ar mai certa orbii între ei dacă elefantul ar fi pur și simplu elefant…