Cine s-ar fi gândit vreodată că o geantă frumoasă, din piele, demnă de a sta în rând cu branduri faimoase, este meşterită de un slujitor a lui Dumnezeu. Ieromonarhul Savatie Baştovoi vinde o lucrare nouă când încă nici nu a apucat să încheie ultimul nod. E suficient să plaseze pe FB câteva poze din procesul de creație și clientul deja îl caută la telefon. Pentru Festivalul IA MANIA efortul depus de meșterul „Rucodelie SB” este unul mare, de a aduna măcar câteva lucrări pentru o mică expoziție. Savatie Baștovoi vine la „Podul de Flori” cu un discurs plin de inspirație.

Savatie Baștovoi se trage din familii care au avut, mai mult sau mai puțin, o anumită legătură cu bisericile, religia, creștinătatea. Ieromonarhul păstrează cu sfințenie un sfeșnic din broz, dăruit de bunica sa și care a aparținut unui bunel, preot și el, decedat de tânăr după multe persecuții ale comuniștilor. Admiră folclorul, tradițiile și le consideră manifestări firești ale iubirii de frumos.

Savatie baștovoi

„Cea mai frumoasă tradiție românească sunt colinzile de Crăciun. Cei mai importanți promotori ai folclorului sunt cei care iubesc frumosul. Folclorul este în sine o manifestare firească a iubirii de frumos. Orice om poate deveni un important promotor al folclorului, în masura în care iubeşte frumosul şi se întoarce la firesc”, declară ieromonarhul pentru KLumea.eu.

Genti Rucodelie

În tot ce face depune mult suflet și niciodată nu și-a pis scopul să vândă lucrările sale. „Ziua în care am ales să mă dedic tradițiilor nu a fost o zi de dedicaţie. Fac pictură de la 4 ani şi în căutările mele artistice, iar mai apoi de credinţă, a fost cu neputinţă, să nu ajung la tradiţie. Pentru mine tradiţia e la fel ca aerul, apa, vinul sau pâinea. Le poţi murdări, dar nu le poţi substitui. Oameniii când văd lucrările mele se bucură. Dacă primul şi al doilea privitor nu se bucură, la vederea lucrării mele, eu renunţ la acea lucrare, o declar un eşec şi o distrug”, mai spune Savatie Baștovoi pentru sursa citată.

De NADIA DARIE, ea.md