Header image

Despre neo-satanismul de feisbuc

 

Cum credeți, de ce apostolul Ioan a zis: ”Iubiților, cercetați duhurile”? (1 Ioan 4, 1). Nu a zis cercetați vorbele, cercetați ideile. Căci fiecare vorbă și fiecare idee se zice sub stăpînirea unui duh, bun sau rău. ”Nimeni nu poate să-L mărturisească pe Hristos Domn decît în Duhul Sfînt”, zice apostolul Pavel (1 Corinteni 12, 3). Tot așa, nimeni nu se poate numi satanist, decît în duhul răutății.

Spun aceste cuvinte deoarece s-a umplut internetul de copii care se declară ”sataniști” în ghilimele dintr-un teribilism ușor de înțeles pe valul manipulării generale care se face în aceste zile. Am văzut declarații ale unora care se leapădă de botez, invocînd lipsa de reacție a Patriarhiei față de drama de la Colectiv. Alții declară cu emfază că nu luptă cu Biserica, ci cu instituția bisericii (un joc de cuvinte pe care nu l-am înțeles niciodată). Toate aceste manifestări sînt roade din aceeași grădină care au doar vremea diferită de coacere.

Fiți treji în aceste zile, evitînd polemicile fără sfîrșit cu personajele care apar brusc peste tot unde se vorbește despre Biserică, despre credința curată în Hristos. Ați avut o ocazie nemaipomenită să cunoașteți pe viu năvălirile celor care hulesc, vorbesc urît, blesteamă și totodată își atribuie meritul de a schimba lumea. Vom avea ocazia să vedem și schimbările, așa cum multe s-au mai văzut în istorie, dar să nu uităm că cea mai grea schimbare este cea care se face înăuntrul omului.

Celor care comentează în apărarea Bisericii le amintesc sfatul Sfîntului Antonie cel Mare, care spunea că pentru orice vorbă să avem o mărturie din Scriptură. Nu vorbiți ca și cum lumea ar fi început acum pe feisbuc, cercetați Scripturile și păstrați-vă în latura Sfinților Părinți și ai tradiției ortodoxe. Altminteri, emoțiile trec, dar vorbele rămîn.

———

Imagine: poster de pe un profil de FB al unui tînăr.