Header image

De ce motanii nu sînt oameni

Foto: SB

Motan pozînd lîngă un gard cu genți SB

 

V-ați întrebat, desigur, de ce motanii nu sînt oameni. De ce nu se fac și despre ei emisiuni la televizor. De ce nu există un canal de televiziune, Animal Planet, să zicem. De ce nu li se iau interviuri. De ce motanii nu scriu cărți, nu fac genți…

Îmi veți spune: ba da, se fac foarte multe emisiuni cu motani, vedem la știri motani înțepeniți în hornuri, în țevi de eșapament, iar Animal Planet ăsta chiar există. Da, dar interviuri nu dau. Și nici cărți nu scriu. Și, cu atît mai mult, nu fac genți.

Uitîndu-mă la avalanșa de motani care inundă feisbucu, îmi rămîne o singură explicație de ce motanii încă nu sînt oameni. Motanii nu devin oameni pentru că ar avea de pierdut. Există motani care adună de un milion de ori mai multe like-uri decît Maia Sandu, de exemplu, sau decît Iurie Leancă.

De ce motanii se abțin să devină oameni, am înțeles. Dar de ce tot mai mulți oameni se poartă ca niște motani, nu pricep. În ceasul cînd motanii vor scrie cărți, vor face genți și vor da interviuri, sînt sigur că nici unul din ei nu va da nici un like vreunui nenorocit de om care, surprins rostogolindu-se de pe dulap, ar ajunge postat pe rețelele de socializare motănești.

Oameni buni, fiți oameni. Și lăsați motanii să fie motani.